LÅT DIG FÖRFÖRAS AV ETT BRILJANTERAT MÄSTERVERK – DIAMOND SWIRLS 2.0


2018-02-12

Örhänget Swirls introducerades förra året och har sedan dess blivit ett av våra bäst säljande örhängen. Engelberts formgivare Thomas Carlsson lät sig, inför uppgiften att skapa örhängen som var vackra att beskåda från alla håll, inspireras av den japanska kalligrafin. Att fånga den perfekta andan i ett enda ögonblick. En komplex och djup konst där en sådan sak som mängden bläck är avgörande för resultatet – för mycket och arbetet blir slarvigt, för lite och det blir tunt och torrt. Kalligrafin är en mycket gammal och högt respekterad konst i Japan, nära besläktad med konsten att skapa poesi, särskilt haiku. Swirls – gyllene och svepande likt de japanska bokstäver som används i kalligrafin.

 

 

 

I Japan är kalligrafin känd som ’sho’ och bokstäverna som används kallas ’kanji’. Ett handgjort rispapper, en pensel och svart bläck är de enda verktygen som används i skapelseprocessen. Inspirerad av enkelheten började Thomas att arbeta på samma sätt. Precis som i kalligrafin, som inte bara är en konstform som fokuserar på slutprodukten men även en form av meditation som värdesätter själva arbetet, började Thomas att dra och böja guldtråd för hand. För att kunna arbeta med penseln i kalligrafi måste sinnet vara lugnt och harmoniskt och utan distraktioner vara helt fokuserad på uppgiften. De första paren Swirls böjdes och drogs därför för hand inspirerad av en enda svepande rörelse.

Kalligrafikonsten anlände till Japan på 700-talet. Den var direkt förknippad med ankomsten av buddhismen från Kina där de buddhistiska skrifterna var handskrivna i kinesiska tecken. Den kinesiska kalligrafin har liksom den japanska kalligrafin samma mål – att fånga den perfekta andan i ett enda ögonblick. När Swirls först introducerades var de helt släta i 18k guld. De vidareutvecklades till att prydas med en rad av graderade briljantslipade diamanter. Nu introduceras Diamond Swirls 2.0, där örhänget är nästan helt täckt med ett komplicerat pavéarbete med graderade briljantslipade diamanter på 5.50 carat. Den briljanterade taggen bakom örat binder ihop örhänget till ett magnifikt konstverk.

0