NEW YORK 66 BLACK AGATE


2018-02-13

Kollektionen New York 66 introducerades 2016 för att hylla de 50 år som gått sedan Engelbert introducerades i New York 1966. ”Att komma till New York på den tiden var väldigt annorlunda mot Stockholm. Det var ett rätt så mäktig känsla samtidigt som vi ansågs lite exotiska”, berättar Peter Engelbert. Det skandinaviska formspråket hade gjort sig internationellt känt via formgivare som Wiven Nilson och Sigurd Persson. Den geometriska formen med infattade ädelstenar såsom bergkristall förknippades med svensk design. ”Vår far Stig hade redan på 50-talet besökt USA för att finna återförsäljare till våra smycken. Det visade sig vara oerhört komplicerat med patenträttigheter och dylikt så han tog det aldrig vidare. Det var kanske lite därför vi var intresserade av att ge det ett nytt försök. Tanken med introduktionen var givetvis att bli stora i USA. Vi hade höga förväntningar och jag kommer fortfarande ihåg känslan när vi flyttade in till ett enkelt kontor på Madison Avenue”, fortsätter Peter.

 

 

För Engelberts designteam och formgivare Thomas Carlsson var det en spännande uppgift att finna formen för kollektionen. ”Vi ville återskapa känslan och upplevelsen av New York 1966 som något storslaget och magnifikt. Att kunna se bilden av skyskrapor i de långa örhängena eller New Yorks skyline i armbandet Manhattan”, berättar Engelberts VD Johanna Pietsch. Kollektionen består av örhängen med rektangulära fasettslipade bergkristaller som går att hänga på släta- eller briljanterade örringar. Som ett ytterligare påhäng finns ett urval av långa droppar av rosa eller röd korall samt svart eller vit onyx.

 

”Örhängena är spännande genom de många olika sätt man kan använda dem. Allt från briljanterade örringar med dubbla påhängen, vilket ger en exklusiv festkänsla, till att bara sätta rosa koralldroppar på enkla örringar för en mindre cocktail. Precis vad man behöver när man bara vill packa ett par örhängen till en lång weekend i New York”, fortsätter Johanna.

Se mer https://engelbertstockholm.se/sv/product/new-york-66-5/

0