Historia & Tradition

Historien om Engelbert startar 1878, då Heribert Engelbert föds. Han blev tidigt intresserad av guldsmedsyrket och 1920 startade han AB Heribert Engelbert.

Sonen Stig övertog tidigt rörelsen efter avslutad guldsmedsutbildning. I slutet på 40-talet var det dags för egen tillverkning och Stig startade då Ateljé Stigbert. Med Stigberts ateljé inleddes en ny era inom svensk smyckekonst med nordiskt formspråk. De mönster som präglas från denna tid var raka geometriska former, blanka ytor och fasetterade bergkristaller.

År 1962, efter att Stig Engelbert gått bort, tog sönerna Lars och Peter Engelbert över företaget. Bröderna hade utbildats i guldsmedsyrket genom bland annat guldsmedsskola i Tyskland och gemmologi i London. Lars ville pröva den amerikanska marknaden och begav sig till USA år 1965 där han började med att arbeta för den prestigefyllda Mario Buccelati i New York. Lars och Peter öppnade sedan själva ett kontor i New York 1966 på 5th Avenue. Efter 5 framgångsrika år i USA och Europa med Engelberts smycken ändrades inriktningen till att mer ägnas åt den svenska marknaden. Företaget började koncentrera sig på exklusiva vigsel- och förlovningsringar, samt smycken med tydlig svensk design. Dessa ansträngningar bar frukt och förutom att få en unik marknadsposition i Sverige belönades vår design med flera utmärkelser bland annat 1994 med ”De Beers Diamonds International Award” det mest prestigefyllda priset i smyckesdesign. Den vinnande designen var en armring i guld med 15,86 carat diamanter i en serpentinslinga av vitguld.

2013 tog Oscar Engelbert, den fjärde generationen Engelbert, över företaget. I samband med det var man mån om att arbeta fram ett starkt och konceptuellt varumärke. Det gjordes tillsammans med Saturday i London. Flaggskeppsbutiken på Birger Jarlsgatan 13 öppnade under 2013.

0